Maria kunne ikke lyve
Maria og hendes storebror bor i en stor by i Sydamerika. De er forældreløse gadebørn, og sammen med deres ven Manolu bor de i en hytte af pap og plastik. Børnene lever af at samle og sortere affald, som de sælger til ”de voksne”. På den måde tjener børnene lidt penge, som de kan købe brød for.
En dag finder Maria en smuk dukke med hvidt hår, blå kjole, prinsessekrone og højhælede sko. Maria vil meget gerne beholde dukken, men børnene skal jo aflevere, ALT det de finder til de voksne.
Marias storebror lover hende alligevel, at hun kan beholde dukken, hvis hun ikke siger noget til de voksne om, at de har gemt dukken for dem.
Men Maria kan ikke lyve for de voksne, og de voksne ødelægger børnenes hytte, da børnene ikke vil fortælle dem, hvad de har gemt.
Men kan Maria få lov til at beholde sin dukke?
Og får børnene lov til at blive boende i deres ødelagte hytte?
Tema: Livsforhold for gadebørn
Morten Dürr sætter med sin e-bogs film ”Marias dukke” fokus på livsforholdene for tre gadebørn i et slumkvarter i Sydamerika.
Børnene går rundt og samler skrald fra byens indbyggere, der ikke så meget som værdiger børnene et blik. Marias storbror fortæller: ”Maria leger, vi er blevet spøgelser, usynlige spøgelser”, som om der ikke er nogen, der kan se dem.
Børnene er i en situation, hvor de er tvunget til at tage ansvar for deres eget liv. Selvom de ikke er ret gamle, har de lært at klare sig i en verden af konstante farer og en altid hårhændet behandling fra de voksnes side.
Livet har gjort, at børnene er forældreløse og tvunget til at agere, som var de voksne. Selv de glæder, børnene vil kunne få, hvis de finder ”en skat” mellem skraldet, bliver taget fra dem.
Men på trods af børnenes strenge liv lever glæde, venskab og håb stadig i dem. Livet er hårdt og brutalt, men det er de smukke bjerge, Maria fokuserer på, da hendes storebror og hun tager afsted ud i verden mod en ukendt fremtid.
Barndommens naive lys er ikke blevet helt slukket af livets mørke sider. Og da Maria ser de solskinsbeskinnede bjerge, kan hun sige: ”Se dukke, har du nogen sinde set noget så flot?”
Vurdering: 6 – 10 år
”Marias dukke” er en dejlig e-bogs film, der går lige i hjertet på den, der ser den.
Den fås nu som en særlig indtalt e-bogs udgave til iPads.
Bogen fortælles fra Marias storebrors synsvinkel, hvilket gør historien meget levende og virkelighedstro.
Som seer af bogen mærker man tydeligt, at Morten Dürr selv har mødt fattige mennesker, der lever som skralde-samlere i Beijing i Kina.
I sin bog fortæller han med stor forståelse og respekt om fattige børns liv under disse hårde forhold.
Forfatteren Morten Dürr har selv indtalt e-bogen, der fungerer glimrende som en lille video.
Jeg vil klart anbefale børn i 6-10 års alderen at læse/se bogen ”Marias dukke”. Det er en sød, lærerig, men også realistisk og barsk fortælling om livet for børn, der lever under meget andre forhold, end dem der findes for børn i Danmark.
Se Morten Dürr fortælle om “Marias dukke” her:
“Marias dukke” er udgivet som e-bogs video af Forlaget Plot og kan købes på iTunes – En e-bog af Morten Dürr og Lars Gabel, 2012