Kan den klodsede Hassan mon vinde drømmepigen?
De to brødre Abdi Krim og Abdella hører, at den rige grillbar- og frisørsalonejer, Kunta Kinte, vil finde en passende svigersøn til sin datter, den skønne Umfufu. Brødrene vil gøre, hvad de hver især kan for at vinde Umfufus hjerte, samt både frisørsalonen og grillbaren, som Umfufus kommende ægtemand også får.
Brødrenes klodsede lillebror Hassan hører også om Umfufu og ægteskabskonkurrencen. Han vil ligeledes prøve lykken, men hans brødre gør grin med ham, og drengenes far vil ikke hjælpe ham, som han hjalp Abdi Krim og Abdella.
Abdi Krim og Abdella kommer hver især ind og møder Umfufu, men de klodser i det og forspilder dermed deres chance for at vinde hendes hånd. Så bliver det Hassans tur, og han imponerer Umfufu med en død due, en stinkende gummisko og en bakke med ”dyppelse”.
Umfufu er ikke i tvivl: det er Hassan hun vil giftes med! – og bryllupsfesten varer i en hel uge.
Tema: Moderne eventyr vs. selvtillid
Manu Sareen har med Klods-Hassan fornyet og moderniseret H.C. Andersens eventyr om den klodsede bondedreng Hans, der med sin charme og ligefremhed vinder den yndige prinsesses hånd.
Selve handlingen i det moderne eventyr er grundlæggende den samme, som den var i det oprindelige eventyr. Til forskel kommer personerne nu fra Somalia, de bor i byen og de taler dansk med sjov accent: ”Bedstefar giver den wallah billa mega top gas!” og: ”Hva´ så der, Klods-Hassan, svinger det for dig, eller har du været ornlig syg klodset igen i dag?”.
Klods-Hassan handler også om lillebroderen, der ikke er lige så klog som sine større brødre, men alligevel tror på sig selv. Han tager hen for at møde Umfufu, og kan hun lide ham, så er det godt, og kan hun ikke, nå ja, så pyt med det, tænker Hassan.
Hassan lader sig ikke gå på af, at han er klodset og ikke er dygtig til noget. Han hviler i sig selv og tager ikke livet så højtideligt. Og denne selvtillid kan Umfufu meget bedre lide, end hvis Hassan havde gjort sig sej overfor hende, og derfor ikke havde vist hende hvem han egentlig var inderst inde.
Bare tro på dig selv og vis andre hvem du egentlig er, så kan de bedst lide dig, og så skal det nok gå dig godt i livet, lærer det moderne eventyr Klods-Hassan os.
Vurdering: 5 – 10 år (og ældre børn)
Jeg synes, at bogen om den klodsede Hassan vil være oplagt at læse for de store børn i børnehaver. Det er en skæg historie, og den er skrevet i et sprog, som disse børn kan vil synes er sjovt.
Og så er eventyr altid et hit at læse op for børnehavebørn.
Men også større børn vil synes at bogen er god underholdning med sin farverige og varme handling.
Og så vil den være oplagt at anvende i skoler i emne-sammenhænge om fx sprogbrug eller eventyr.
Bogen har et lix-tal på 18,5 hvilket svarer til at bogen vil være egnet som selvlæsning for børn i 4./5. klasse, og dermed altså for børn på 10 – 11 år.
Bogen er udgivet af Politikens Forlag – En bog af: Manu Sareen, 2011, 24 sider