Boganmeldelser

“Kan man spise softice med pinde?” af Malene Fenger-Grøndahl

Anna – en dansk og kinesisk pige
Anna er 7 år og har fødselsdag. Hun holder fødselsdag i skolen, og da hun kommer hjem, får hun sit ønske opfyldt: en ny cykel af sin mor og far.
Anna beslutter sig for at blive rigtig god til at cykle, så god at hun en dag kan cykle helt over til Kina.
Anna er nemlig født i Kina, og hun tænker meget på sin biologiske Kina-mor, og på hvordan livet mon er i Kina.
For selvom Anna er født i Kina, bor hun nu i Danmark, da hun er blevet adopteret af sin mor og far, altså af sine danske forældre.
Anna elsker at høre om, hvordan det gik til, da hun blev adopteret og hentet af sine forældre i Kina, om hvordan hun var som helt lille. Anna synes også, det er spændende at fortælle andre sin historie. Men nogle gange kan det være frustrerende at være anderledes end de andre børn.
Anna holder fødselsdagsfest for sine venner, hvoraf nogle af dem også er adopterede. Annas bedstemor kommer, og sammen med børnene får hun en snak om forskellighed og om familier, der ikke allesammen er ens.
Anna har et ganske særligt sæt spisepinde fra Kina, og hun vil lære at spise alt mad med dem, for sådan gør man i Kina.
Men vil det ikke være helt umuligt for Anna, at lære at spise is med dem?

Tema: Barnet, ”mor og far” og den biologiske mor
Bogen ”Kan man spise softice med pinde?” fortæller, hvordan livet kunne se ud for et adopteret barn på ca. 7 år.
Læseren præsenteres for det adopterede barns tanker om sit oprindelsesland og om dets biologiske mor. Man mærker tydeligt, hvor meget Anna elsker sine danske forældre, de er uden tvivl hendes ”mor og far”; men Annas Kina-mor er også altid i hendes tanker.

Herudover forklarer bogen om Annas forældres og den biologiske mors rolle i forhold til Anna, om deres tanker angående det at få børn og om deres livsvilkår.

Annas bedstemor viser læseren, hvordan man som voksen kan få en god snak i gang mellen adopterede børn og deres danskfødte venner om det at være adopteret eller bare det ikke at ligne hinanden; for det er ikke kun udseendemæssigt man kan være forskellige. Hvert barn har hvert sit liv og hver sin historie at fortælle.

Vurdering: 5 – 9 år og for alle andre
Jeg synes, det er en helt fantastisk børnebog, Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen har skrevet.
De får på ærlig, detaljeret og logisk vis fortalt læseren om det adopterede barns verden, og om de tanker mange adopterede børn gør sig i forhold til forældre, til det at være anderledes, og til det at være både danske og samtidig have et tilhørsforhold til det land, de er født i.
Jeg mener, at børn der er adopterede, forældre der skal adoptere eller har adopteret, og alle andre der har adoption inde på livet, bør læse denne bog, fordi den siger så utroligt meget om at være adopteret, men også fordi det er en rigtig god historie om pigen Anna.

Bogen er udgivet af CDR-Forlag – En bog af: Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen, 2011, 61 sider

Andre gode blogindlæg til dig: