Boganmeldelser

“Erik maler hunden blå” af Morten Dürr

Den blå hund og den blå dreng
Erik er alene hjemme med sin hund, og han beslutter sig til at male den blå. Da forældrene kommer hjem fra arbejde, vil de straks vaske hunden, så den igen får sin normale brune farve. Hunden skal dog lokkes med hundekiks, før den accepterer at komme i bad. Erik vil nu også have hundekiks, men må ikke for sin mor. Han bliver derfor så sur, at han går ind på sit værelse og maler sig helt blå. Erik vil kun gå i bad, hvis han får en hundekiks, men han må nøjes med menneskekiks, og det vil han ikke.
Erik kommer i tv-avisen, fordi han, som han selv siger: ”er en meget sjælden slags dreng.”;  han vil stadig kun gå i bad, hvis han får en hundekiks. Hertil siger Eriks far, at Erik ”er en meget stædig dreng.”, mens Erik svarer: ”Og du er en meget stædig far.”
Erik finder imidlertid ud af, at familiens hund godt kan lide menneskekiks, og han får en god idé. Da faren kommer hjem fra arbejde, siger Erik til sin far: ”hvis hunden kan spise menneskekiks, så kan jeg vel også spise hundekiks?” Men er det nok til at overbevise faren om, at Erik skal have hundekiks? Bliver Erik ved med at være blå resten af sit liv?

Tema: Hvad skal Erik gøre for at få opmærksomhed?
Eriks forældre lægger ikke mærke til deres dreng. De tager på arbejde, mens han er alene hjemme og ikke i skole. Han får ikke skæld ud for at male familiehunden blå, han får det ikke for at male sig selv blå, og han får lov til at være sent oppe for at se sig selv på TV. Forældrene sætter i det hele taget kun én grænse i Eriks liv: at han ikke må spise hundekiks.
Erik gør desperat, hvad han kan for at få sine forældre til at opdage sig, men lige meget hvad han gør, støder han ind i deres ”laden stå til” og konfliktskyhed. Og først da Erik tvinger sin far til at tænke på en ny måde, ved at vende verden på hovedet, går det op for forældrene, at Erik er en ganske særlig dreng, at han har brug for dem, og at de har brug for ham.

Vurdering: 5 – 9 år
”Erik maler hunden blå” er lidt af en børnebogs-perle fra Morten Dürrs hånd. Historien er utroligt morsom og velkomponeret, hvor hovedpersonen, Erik, brillerer med sin stædighed og opfindsomhed.
Bogens enkle sætninger og korte afsnit gør historien utroligt konkret og levende, og teksten understøttes godt af bogens flotte billeder.
”Erik maler hunden blå” egner sig både som oplæsningsbog for de mindre børn og som let-læse-bog for de første klasser i skolen.
Lix-taller er 16, hvilket svarer til ca 3. klasse.

Bogen  er udgivet af Forlaget Plot – En e-bog af: Morten Dürr, 2006

Andre gode blogindlæg til dig: