Boganmeldelser

“13 betyder uheld” af Morten Dürr

Da det uhyggelige bliver virkelighed for Harald
I et højhus bor Harald og hans far på 13. sal. Og 13 er et uheldigt tal..
Haralds mor fandt sig en ny mand og rejste væk, og fra den dag er der sket mange uheld for Harald og hans far.
Harald synes dog, at det værste er, at der bor et monster nede i højhusets kælder.
Haralds far er vicevært i højhuset og skal derfor gøre alle mulige ting for de andre mennesker, der også bor i huset. Han bliver en dag så stresset, at han bliver syg. Og så er Harald tvunget til at være vicevært i stedet for. Nu er det Harald der skal ordne alle de ting, som går galt for de andre beboere.
Og så sker det værste: Harald bliver kastet ned i kælderen, for at ordne en prop i affaldsskakten. Og han bliver kastet lige ned til monsteret..
Harald er frygtelig bange nede i kælderen, for monsteret i kælderen er meget mere virkelig, end hans far troede.

Tema: Overtro eller virkelighed?
Det kan være svært at vide, om alle de uheldige ting, der sker for Harald og hans far, sker, fordi de er flyttet ind på 13. sal i højhuset, eller om der kan være andre grunde dertil. Alle ved jo, at 13 er et ulykkestal, så måske kan det være derfor. Men måske kan der også være andre forklaringer?
Som så mange andre børn oplever Harald at være bange for noget, som de voksne bare affejer som ren fantasi; de mener, at der må være en naturlig forklaring på de ting, som børnene bliver bange for. Andet kan jo ikke være rigtigt!
Men her viser det sig, at Harald har helt ret i, at den lyd han kan høre nede fra kælderen, faktisk kommer fra et monster, som bor dernede.
Så måske skal man ikke bare altid tro, at alt har en logisk forklaring.

Vurdering: 7-9 år
Bogen om Harald og kældermonsteret er en let-læsebog med et lix-tal på ca 12, hvilket gør den læseegnet for børn, der lige har lært at læse. Bogens sætninger er korte, og den er uden lange svære ord, hvilket passer godt med den læsefærdighed, man har i de første 3 skoleklasser.
For at få slutningen på den sjove og uhyggelige historie, skal man læse sig igennem alle 4 bøger om Harald. Dette er en utraditionel men godt tænkt detalje fra forfatterens side, så man ikke kun kan nøjes med at læse én af hans uderholdende og uhyggelige bøger. Og så kan man jo selv fantasere sig til hvordan det går Harald, inden man læser de næste bøger.

Bogen er udgivet af forlaget Alinea – En bog af: Morten Dürr, 2011, 23 sider

Andre gode blogindlæg til dig: