Boganmeldelser

“Verdens fedeste dreng” af Ulrik Skafte og Lasse Bekker Weinreich

Da det søde bliver surt for Karlo
Karlo Rius Hansen er blevet proppet med slik, sodavand og søde sager, siden han var helt lille. Karlos forældre giver ham lov til, at spise det de tror, der vil gøre ham glad. Dette resulterer i, at Karlo bliver mere og mere tyk, faktisk så tyk at han en dag ikke kan komme ud af døren til sit værelse.
Han bliver derefter udnævnt til at være ”Verdens fedeste dreng”, og der kommer journalister og kamerahold fra hele verden for at interviewe og filme ham.
Da det er gået helt galt for Karlo, bliver han ensom, han keder sig, og han er meget ulykkelig.
Karlos redning kommer i skikkelse af en pige, der sørger for at få fjernet alt hans slik, sodavand og andre søde sager.
Hun siger til ham, at han fra nu af skal spise sund mad, og at han så vil få det bedre.
Ganske rigtigt stiger Karlos humør i takt med, at han spiser den sunde kost, og kiloerne ryger af ham. Og en dag kan han så igen komme ud af sit værelse og lege med sine kammerater. Karlo er nu glad, for han er ikke længere ”Verdens fedeste dreng”. 

Tema: Om sund kost og grænser
Bogen om ”Verdens fedeste dreng” er en sjov, seriøs og lærerig fortælling om drengen Karlo, der nok har ”verdens værste forældre”.
Karlos forældre gør alt det de kan, for at gøre deres søn glad, og det helt uden at tænke på hvilke konsekvenser det får for ham. De ved ikke, hvor stor betydning sund kost har for Karlos trivsel. Og så kan de ikke finde ud af at sætte grænser for ham. Dette gør ham tilsidst alt alt for tyk og samtidig meget ulykkelig.
Heldigvis kommer pigen og sætter de nødvendige grænser for ham, da hun siger: ”Fra nu af må du kun spise sundt. Så skal alt nok blive godt igen”.
Pigen ved hvad der skal til for at give Karlo et godt liv igen. Hun har lært, hvad der er sund mad, og det redder faktisk Karlos liv.
Læseren får konsekvenserne af at have en usund livsstil skåret ud i pap. ”Du bliver, hvad du spiser” lyder parolen, og man er ikke i tvivl om, hvad der er sundt at spise, når man har læst bogen.

Vurdering: 5-10 år
I og med at bogen er en oplæsningsbog, henvender den sig til børn i børnehave- og indskolingsalderen.
Bogens billeder viser bogens tema, og der er flere billeder hvor man ”ser” ud fra Karlos perspektiv. Dette gør at børn let kan sætte sig ind i Karlos liv og spisevaner, og samtidig er der steder i bogen, hvor der direkte lægges op til, at man får en god snak igang om usund vs. sund mad.
Handlingen, tematikken og billederne passer godt til de store børnehavebørn og børn til og med 3. klasse. De kan lære meget af at få bogen læst op og samtidig få en ordentlig diskussion igang med en voksen om sund kost.

Bogen “Verdens fedeste dreng” udgives af Turbine forlaget 
– En bog af: Ulrik T. Skafte og Lasse Bekker Weinreich, 2011, 28 sider

Andre gode blogindlæg til dig: