Boganmeldelser

”Prinsesse Lila og Prinsen på Den Vrede Hest” af Per Holbo

En prinsesse en drage og en meget vred hest
Prinsesse Lila er en rigtig prinsesse, der bor på et rigtigt prinsesseslot og har en konge til far. Oven i købet skal hun giftes med en rigtig prins. Men nu er der bare det ved det, at prinsen har en meget vred hest, der altid skælder ud på Lila og siger grimme ord til hende. Lila er så ked af det, hesten siger til hende, at hun en dag græder meget højt oppe på sit værelse i slottets tårn.

Ganske uventet for Lila hører en drage hendes gråd. Og da hun fortæller om hesten, der gør hende så ked af det, vil den straks hjælpe hende. De går sammen ned i tronsalen, hvor Kongen, Prinsen og Den Vrede Hest er, og da Lila hilser på Prinsen, siger hesten til hende, at hun er grim, dum og bestemt ikke god nok til Prinsen. Lila bliver ked af det, og løber sin vej. Da Lila efterfølgende snakker med dragen, finder hun ud af, at den eneste der kan se hesten, faktisk er Lila selv. Den er helst usynlig for alle andre. Og dragen fortæller hende, hvordan hun kan slippe af med den.

Men er det muligt for prinsesse Lila at få stoppet Den Vrede Hest? Og bliver hun mon gift med Prinsen, der jo er ret sød?

Tema: Selvaccept og selvværd
Det er rigtig svært for Lila, når Den Vrede Hest siger grimme ord til hende. Og selvom hesten står midt i hendes fars tronsal og råber af hende, er der ingen, der hjælper hende imod den. Hun er ikke klar over, at hesten kun eksisterer i hendes egen fantasi, og at det derfor kun er Lila selv, der tror på, at den findes. Da den hjælpende drage fortæller Lila, at det er sådan, bliver det lettere for hende at få sat en stopper for Den Vrede Hest, så hun til sidst endelig kan sige: ”Jeg er god nok, som jeg er”.

Det er meget svært for Lila, at se det hun er bange for, og det der gør hende ked af det, i øjnene. Dette kan måske hænge sammen med, at hendes forældre ikke giver hende lov til at udtrykke sine tanker og følelser højt. I stedet for vender hun det, der gør hende ked af det, ind ad, og hun græder kun, når hun er alene. Havde Lilas forældre givet hende mulighed for at snakke med dem om de ting, der gjorde hende bange eller ked af det, og vist hende, at de elskede hende uanset hvad hun tænkte og følte, ville hun måske også bedre have kunne acceptere sig selv. Og så var Den Vrede Hest måske aldrig dukket op.

Vurdering: 4 – 10 år
“Prinsesse Lila og Prinsen på Den Vrede Hest” er en sjov eventyrfortælling med alle de kendte elementer fra den type tekster, som: en prinsesse, et slot, en konge, en dronning, en prins, en hvis hest og endelig en drage. Magien lever i bedste velgående med de usynlige dyr, og prinsessen kæmper en svær kamp for at få sin prins. Men selve kampen, som prinsessen skal udkæmpe, er ikke taget ud fra en opdigtigt eventyrverden. Mange børn, såvel som voksne, kender til problemet med Den Vrede Hest, der siger grimme ting til én, og som det kun er en selv, der kan høre og derfor tror på. På fin vis får Per Holbos prinsesse vist læseren, at man kan tage livet af en sådan vred hest, så man igen kan se, hvor god man i virkeligheden er.

“Prinsesse Lila og Prinsen på Den Vrede Hest” er selvudgivet af forfatteren Per Holbo, og den er illustreret af Kathrine Wanninger. Den kan købes holbo-historier.dk 

Andre gode blogindlæg til dig: