Boganmeldelser

”Pigen, der fik ordene galt i halsen” af Susanne Ullidtz og Johanne Søndergaard Poulsen

Nynne har franskbrøds-fornemmelse i halsen
Nynne elsker at være sammen med dyr, for de får hende til at være tryg. Men når Nynne skal være sammen med sine klassekammerater og andre mennesker, så bliver hun let så nervøs, at hun ikke kan sige noget.
Nynne tænker, at der måske er noget helt galt med hende, siden hun får det sådan, og hun er ked af det, men hun ved ikke, hvad hun skal gøre ved det.

Lige pludselig møder hun en operasanger, der inviterer hende indenfor, så de kan synge sammen. Men Nynne bliver nervøs og kan derfor ikke synge.
Operasangeren fortæller Nynne, at der ikke er noget galt med hende, og han ved, hvordan man kan gøre, så franskbrøds-fornemmelsen i halsen stopper.

Nynne lærer, at hun skal trække vejret dybt et par gange og sige lyde for at få franskbrødet ud af halsen, og det virker fint, når Nynne er sammen med operasangeren. Men vil det også virke for Nynne, når hun igen er sammen med sine klassekammerater?

Tema: Forståelse for de generte børn
Nynne er er genert pige, som har det svært, når hun er sammen med andre mennesker. Hun kan godt lide at være sammen med dyr, for dyrene tager Nynne som hun er, og de stiller hende ikke hele tiden spørgsmål, som menneskerne omkring Nynne gør.
Og Nynne kan ikke lide at være i centrum. Når hun er det, bliver hun så nervøs, at hendes hals snører sig sammen så det føles, som om den er fyldt med franskbrød. Og så kan Nynne ikke sige noget.

Nynne bliver meget overset af sine klassekammerater, af voksne og desværre også af sin far, der tager to fremmede damer med hen for at hente Nynne på skolen. Der er ingen, der prøver at forstå, hvorfor hun bliver så nervøs, som hun gør, og forsøger at tale med hende om det. Og fordi Nynne kan se, at der ikke er andre, der har det, som hun har det, så kommer hun til at føle sig helt forkert. Hun bliver så ked af sin situation, at hun tænker, at hun er syg på en eller anden måde. At det er hendes egen skyld, at hun har det sådan.

Det ender med, at der skal en helt fremmed person til, før Nynne får hjælp. Operasangeren tager Nynnes problem alvorligt, og han får hende til at forstå, at der ikke er noget i vejen med hende. Han lytter til hende, sådan som Nynnes far og de andre mennesker, der kender hende, skulle have gjort.
Han hjælper hende endda til, hvordan hun skal få det bedre. Og dét redder Nynne.

Vurdering: 4-8 år – og bestemt også for de voksne
Jeg kan rigtig godt lide Susanne og Johannes bog om Nynne.

Nynne er en pige, der let bliver nervøs, hvilket er et problem, som mange både børn og voksne kan nikke genkendende til.

Det er utroligt synd for Nynne, at der ikke er nogen, der tager hånd om hende og ser, at hun har et problem, som hun går og tumler med. Der burde have været nogen voksne, der langt tidligere havde opdaget, hvor ked af det, hun var, og det synes jeg, at bogen får sat god fokus på.

Sproget i ”Pigen, der fik ordene galt i halen” er let og flyder godt, hvorfor bogen er god at læse op for børn i børnehavealderen og lidt ældre.
Af samme grund kan den også sagtens bruges som let-læsebog, da der ikke er mange lange eller svære ord, hvilket bogens lix-tal på 17 også viser.

Og så kan jeg godt lide bogens enkle men skæve tegninger, som passer godt til teksten. De giver bogen en uhøjtidelig stemning, og derved får læserne (både børnene og de voksne) historien og dens alvorlige tema serveret på en rar og lidt sjov måde.

Jeg vil bestemt anbefale børn at læse bogen, fordi det er en sød historie og fine billeder at kigge på. For voksne er det en god bog at læse, hvis du selv kender et barn, der let bliver nervøs. Bogen giver en god forklaring på, hvordan det føles at være nervøs: Så kan det føles, som om at man har et franskbrød i halsen og derfor ikke kan sige noget. Og så skal man have hjælp til at komme over det.

“Pigen, der fik ordene galt i halsen” – en bog illustreret af Susanne Ullidtz, der også er idékvinde bag bogen, som er skrevet af Johanne Søndergaard Poulsen, udgivet af Forlaget BLÆS, 2014, 32 sider.

Andre gode blogindlæg til dig: