Boganmeldelser

”Himmelpiraterne” af Christian Guldager

Da Sirius blev pirat
Sirius, en høj dreng på 13 år, er slave på Den Slatne Makrel – et flyvende fiskerskib i Himmelverdenen. Livet er umådeligt surt for Sirius, for fiskerne bruger ham som levende madding, så de kan hive deres fangst af store og dødsensfarlige fisk i land.

En dag bliver fiskerskibet angrebet af pirater, som overfalder besætningen og stjæler alt af værdi. Piraterne får øje på Sirius, og snart er han inviteret ombord på piratskibet.
Sirius bliver her gode venner med Hira, som er piratkaptajnens smukke datter. Han bliver også trænet i at være pirat, og han lærer både at fægte med sværd, kæmpe med sine bare næver og at overliste sine fjender ved at bruge feje tricks.

Livet er skønt for Sirius hos luftpiraterne, men bedst som han hygger sig, opdager piraterne et af den onde Kong Bragos panserskibe, der flyver rundt med en vigtig last. Piraterne indhenter skibet, og en voldsom kamp starter. Sirius kommer i store vanskeligheder, da han støder ind i panserskibets kaptajn, og så er gode råd dyre!

Hvordan skal den blot 13-årige Sirius klare sig mod den store kaptajn?
Og hvad er der mon i det lille skrin, som Sirius har fundet?

En vild luftkrig og intens skattejagt tager sin begyndelse i ”Himmelpiraterne”.

Tema: De vigtige venskaber
Sirius er forældreløs, og selvom han bor hos himmelfiskerne, har han ingen venner i blandt dem. Livet ændrer sig derfor drastisk for ham, da han kommer over til piraterne. Her bliver han straks venner med pigen Hira og med de andre besætningsmedlemmer på skibet.
Kaptajnen fortæller, at der nærmest er et familiebånd blandt alle dem, der er på skibet, og at alle er frie og kan gå, hvis de vil det. Sirius får på alle mulige måder en helt ny tilværelse hos piraterne, han liver op og er rigtig glad for at være der. Han mærker, hvor meget det betyder, at have nogen at snakke med og som kan lide ham lige præcis som den person, han er.
Sirius lærer, at når man har rigtig gode venner, så passer man på hinanden, bekymrer sig for hinanden, og man er parat til at gå igennem ild og vand for hinanden.

Vurdering: En rigtig drengebog for 10-14/15 år
”Himmelpiraterne” er en rigtig god børnebog, som nok især tiltaler drengene, med sin hæsblæsende og utroligt spændende handling. Bogens science fiction-inspirerede handling foregår i Himmelriget – altså i himlen, hvor skibene flyver rundt.

Bogens sætninger er korte, bogstaverne er store, teksten er uden lange, vævende forklaringer, og tilsammen gør det bogen meget læsevenlig, også for de børn som ellers kan have svært ved at få læst længere bøger.
Enkelte steder er der lidt knas med sætningernes formuleringer, og nogle dele af handlingen er måske ikke helt originale.

På den anden side er selve handlingen så utroligt godt sat sammen, at det klart ophæver de få sproglige fejl. Handlingen er en gammeldags pirathistorie, og det, at den finder sted i himlen, virker lige så troværdigt, som foregik den på havet. Handlingen virker i det hele taget rigtig godt gennemtænkt, og bogens forfatter, Christian Guldager, fortæller sin historie med lethed og stor energi, så bogens læser bliver fanget fra første sætning.

Som en super fed feature er der ekstramateriale bagerst i bogen. Her kan du blandt andet finde tegninger og beskrivelser af Sirius’ svævebræt og en laser-revolver.

”Himmelpiraterne” er en rigtig god bog for børn mellem 10-14/15 år, der holder af action, eventyr og læsevenlige bøger.

“Himelpiraterne” er første bind i Skyworld-serien og bogen udgivet er udgivet af Tellerup.
En bog og e-bog af: Christian Guldager, som både har skrevet teksten og lavet alle bogens utroligt flotte illustrationer, 2013, 96 sider.

Andre gode blogindlæg til dig: