Giraf har et vanskeligt problem
Giraf er født med en kortere hals, end de andre giraffers, og derfor har han svært ved at gøre de samme ting, som de gør.
Girafs mor vil have, at han skal lære at klare sig selv, fordi han er ved at være voksen, så Giraf beslutter sig for at gå ud og spørge de andre dyr om hjælp til, hvad han skal gøre ved sit hals-problem; han vil jo gerne kunne gøre normale giraf-ting, som at nå de lækre blade, der vokser øverst oppe på træerne.
Giraf møder forskellige dyr, der kommer med hver sine gode idéer til, hvad han skal gøre. For eksempel siger en fugl til ham, at han bare skal flyve op i træet efter bladene – men giraffer har jo ikke vinger til at flyve med.
Til sidst møder Giraf nogle elefanter, som han håber på, kan give ham et brugbart råd.
Men kan de mon det? Og vil det lykkes Giraf at nå op til de lækre blade, der vokser i træernes toppe?
Tema: Giv ikke op, selvom dine udfordringer virker svære!
Giraf er født med en vanskelighed, der gør, at han ikke er som alle andre giraffer. Men selvom det er sådan, så giver han ikke op af den grund.
Girafs mor vil jo have, at han skal lære at klare sig selv. Og for at finde ud af, hvordan han skal gøre det, så vælger Giraf at spørge ligesindede – andre dyr, der heller ikke ligner giraffer – til råds om, hvad de gør for at opnå det, giraffer er super gode til: at nå bladene, der vokser øverst oppe i træerne.
Selvom Giraf ikke lige kan finde dén metode, han kan lykkes med, så giver han ikke op. Han forsøger igen og igen på nye måder. Og til sidst finder han den løsning, der sikrer ham de lækre blade.
Giraf er heldigvis stædig, og han prøver igen og igen. Og det giver til sidst pote.
Vurdering: 3-6 år
Jeg kan godt lide Jonas Brandt-Henriksens fine børnebog, ”Giraffen hvis hals var for kort”, som jeg vurderer vil passe godt til børn i 3-6 års alderen.
Bogens tema passer rigtig godt til målgruppen i børnehavealderen – selvom man ikke lige kan binde sit snørebånd selv, ikke kan holde balancen på træstammen eller ikke kan skære æblet over, så skal man bare prøve igen og igen, og så har man lige pludselig lært, hvordan man skal gøre. Man skal bare ikke give op!
Jonas har selv illustreret sin børnebog, og billederne er rigtig fine med deres varme farver og enkle udtryk. Ligeledes er sproget i bogen meget enkelt og letforståeligt, og derfor hænger bogen utroligt godt sammen.
Jeg blev lidt overrasket over bogens slutning, for jeg forventede faktisk, at Giraf ville ende med at have en lige så lang hals, som de andre giraffer. Og det gjorde jeg nok, fordi jeg igennem hele bogen sammenlignede den med Rudyard Kiplings fabler om hvorfor dyr ser ud, som de gør, og altså udvikler sig til superdyr, der passer perfekt ind i naturen.
Men efter at have tænkt over bogens slutning, synes jeg, at den er lige i øjet. Giraf finder jo sin egen måde til kunne klare sig, på trods af at han ikke er som alle andre. Han lærer at gøre tingene på sin egen måde, og ikke som naturen eller andre gerne vil have, at han gør. Selvom man ikke er som alle andre, så kan man klare sig nøjagtigt lige så godt af den grund. Og dén morale, synes jeg, er utroligt fin og lærerig for børn såvel som for voksne.
Så: Rigtig godt gået med din bog, Jonas!
“Giraffen hvis hals var for kort” – en bog af Jonas Brandt-Henriksen, som både har skrevet teksten og lavet alle bogens rigtig fine illustrationer, udgivet af Forlaget Tellerup, 2012, 44 sider.