Boganmeldelser

”En lort med tusind ben” af Morten Dürr

“To møtrikker, en skålfuld ekstra stærk chilisovs samt en håndfuld spræl-levende tusindben.”
Emil og Asger bliver mobbet af klassens sejeste dreng, Thor. Asger er spastiker, og Emil er ham, der som den eneste altid sidder på udskiftningsbænken til fodboldkampe.
Emil er forelsket i Felicia med de brune øjne, og Thor gør hvad han kan for at få Emil til at virke dum foran hende. Og det går helt galt for Emil, da Thor også saboterer hans gyldne mulighed for at spille kamp med fodboldholdet.
Asger har en plan om, at han og Emil kan få Thor ned med nakken ved hjælp af 2000 år gamle kinesiske teorier. For at kunne udfører planen, skal de bruge: ”to møtrikker, en skålfuld ekstra stærk chilisovs samt en håndfuld spræl-levende tusindben.”, og det skal foregå, mens klassen er på lejrskole på Samsø.
Men vil det lykkes for Emil og Asger at vinde over Thor? Vil Emil komme til at spille for fodboldholdet? Og vil han nogensinde komme biografen med Felicia?

Tema: Mobning, hævn og venskab
”En lort med tusind ben” er en bog om to venners problemer med grov mobning. Hver dag finder deres klassekammerat, Thor, på nye vittigheder om dem og kalder dem ”Frankenstein” og ”Zombien”.
Det er rigtig svært for Emil, altid at være ham, der bliver mobbet og ikke er god til noget. Derfor er det rigtig godt for ham, at Asger, der er dygtig i skolen, begynder i hans klasse. De to drenge bliver rigtig gode venner, og det at de har hinanden, gør mobningen til en udfordring, de kan klare sammen. De får da også på helt genial idé til, hvordan de kan få skovlen under Thor, så han selv kan mærke, hvordan det er at blive udstillet som en taber.

Vurdering: 10 – 13 år
Jeg synes, at Morten Dürr får præsenteret et så svært problem, som mobning er, på en rigtig fin og underholdende måde. Som læser mærker man tydeligt, hvor ked af det hovedpersonen Emil er, mens Asger mere er fokuseret på den søde hævn.
Bogen bliver fortalt af en ”Jeg”-fortæller (Emil), hvilket gør den virkelighedstro, samtidig med at dens sprog er meget realistisk og hverdagsagtigt.
Jeg vil anbefale bogen til børn i 10 – 13 års alderen, hvilket passer godt med bogens lix-tal på 22.

Bogen er udgivet af Forlaget Plot – En e-bog af: Morten Dürr, 2011, 51 sider

Andre gode blogindlæg til dig: