Boganmeldelser

“Børste” af Anette Bjergfeldt

”Børste er som et højt springvand af rødt brus”
Børste er en pige, der bare elsker biler, elsker at hænge i træer med hovedet ned ad, finder nedgravede skeletter i nabohaven og kaster sig over kageborde, når hun er til fødselsdag. Børste lever livet fuldt ud, og det er svært for hende at finde andre børn, der lige så højlydt som hun selv jubler og glæder sig over livet og alle de ”fanofantastiske” oplevelser, det byder på. Hun har ikke nogle rigtige venner udover den 74-årige nabo og dennes mand.
En dag finder Børste en lille fugl, der har slået sin vinge, og hun tager den til sig og gør det bedste hun kan, for at den skal få det godt igen. Den lille fugls helbred fylder meget i Børstes liv.
Næsten samtidig flytter drengen Ludvig ind på vejen, hvor Børste bor. Børnene bliver de bedste venner, og Børste bliver inviteret med til Ludvigs fødselsdag, der desværre for Børste tager en så uventet drejning, at deres venskab sættes på en stor prøve …

Tema: De store følelser vs. venskab
Børstes store styrke er hendes følelser, der nogen gange bliver så store for hende, at de også bliver hendes problem.
Hun er en pige, der virkelig mærker livet og lever det ud til fulde. Hun følger impulsivt sine nyopdukkede idéer i en sådan grad, at hun ikke altid har hovedet med. Og så får enten hun selv eller andre nogle uhensigtsmæssige knubs.

Hun er en klog og videbegærlig pige, som dog ind i mellem føler sig meget ensom, og ”Sådanne dage får Børste en brun plet i hjertet.”. Børstes store følelser gør hende anderledes end de fleste piger, som hun synes er kedelige, og som heller ikke rigtig gider lege med hende.
Heldigvis dukker Ludvig op, og han holder af Børste, for den person hun er. Og hvor er det bare dejligt, når man på den måde finder en rigtig god ven, der bare holder af én, ligesom man er. Så er der ikke længere så mange brune pletter i hverken hjertet eller livet.

Vurdering: 5 – 8 år (og alle andre)
Med denne ”fanofantastiske” perle, har Annette Bjergfeldt skrevet en bog, der går lige i hjertet på læseren, og som man bliver ”et springvand af rødt glædes-brus” over at læse.
Bogens sætninger er helt på børne-niveau, så læseren kan se det logiske i Børstes påfund, selvom de er naive, skøre og måske lidt for fantasifulde.
Børstes forældre og naboen Fru Potersen er gode til at forholde sig til børnene og deres liv. Det er dejligt at opleve disse voksne i bogen, der snakker oprigtigt og interesseret med børnene og viser dem respekt. Jeg mener at disse voksne er med til at gøre Børste til den pragtfulde og varme pige, som hun er.

Jeg vil i første omgang anbefale bogen for børn mellem 5 – 8 år, i og med at bogens sætninger er uden svære ord og ofte er skrevet, som børn ville sige dem.
Men jeg vil også klart anbefale voksne at læse denne dejlige bog, som man bare bliver i det bedste humør af.

Bogen er udgivet af Forlaget Alvilda – En bog af: Annette Bjergfeldt, 2010, 130 sider

Andre gode blogindlæg til dig: